Praktiškumas, stilingumas, patrauklumas – tai tik keli kriterijai, kuriuos išskiria interjero dizaineriai, kalbėdami apie virtuvės apšvietimą. Dažnai jam pasirenkamos LED panelės, tačiau reikia išmanyti ir apie jų pritaikymą. Ilgai trunkantis, dažnai – painus ir sudėtingas procesas reikalauja nemažų pastangų. Planuojant virtuvės apšvietimą reikalingas ypatingas tikslumas. Planą reikia sudaryti atsižvelgiant ne tik į šviestuvų dizainą, bet ir jų išdėliojimą patalpoje, funkcines zonas, šviesos intensyvumą. Kaip viską aprėpti, nepasimesti šviestuvų gausoje ir suplanuoti idealų virtuvės apšvietimą?


Nuo maisto gaminimo iki bendravimo zonos

Dažnai kyla klausimas, nuo ko reikėtų pradėti formuoti šios, ko gero, intensyviausiai namuose naudojamos patalpos apšvietimą. „Ekoliumeno“ specialistai pataria pirmiausia skirti daugiau dėmesio bendram virtuvės išplanavimui. Atsižvelkite, kurioje vietoje planuojate statyti buitinę techniką, kur bus valgomojo stalas, kiek šviesos į patalpą pateks pro langą. Nuo šių aspektų priklauso kiek papildomos, dirbtinės šviesos reikės.

Pastaruoju metu virtuvėse populiarėjantis pasirinkimas – LED panelės. Dažniausiai jos pritaikomos kaip mažutės, jaukią atmosferą padedančios sukurti lemputės. Tiesa, rinktis galima ir masyvias ar skirtingų formų plokštes. Prieš skubant įsigyti, labai svarbu apgalvoti dar kelis aspektus.

Kiek vietos virtuvėje planuojate skirti maisto ruošimo zonai?

Maisto gamybos vieta paprastai yra visos veiklos virtuvėje centras. Čia pjaustomi maisto produktai, plaunami indai. Jei maistą gamina du asmenys, vietos reikia daugiau, taip pat reikalingas ir specifinis apšvietimas. Daugelis susižavi LED panelės kaina, tačiau iš tiesų vien jų maisto gaminimo zonai funkcionaliai apšviesti neužtenka. Dėl to „Ekoliumeno“ specialistai siūlo rinktis papildomas LED juosteles ir klijuoti jas po pakabinamomis virtuvės spintelėmis.

Ar planuojate virtuvėje įrengti salelę?

Tokią nestandartinę maisto gaminimo zoną dažnai renkasi erdvios virtuvės šeimininkai. Tačiau čia mūsų minėtos LED juostelės jau nebetenka prasmės. Zoną puikiai apšviesti gali LED panelės. Jeigu salelė neturi specialaus stogo, šias lemputes siūlome montuoti į lubas, dėliojant jas tokia forma, kuri atitiktų šios zonos formą. Toks variantas padėtų išlaikyti ir estetiką, ir funkcionalumą. Tinkamas pasirinkimas didelėje virtuvėje taip pat galėtų būti pakabinamas šviestuvas. Pasirinkus išskirtinio modelio, prie bendro virtuvės interjero derantį šviestuvą praturtinsime patalpą, šviestuvas taps erdvės akcentu. Be to, ir taip gana žemai esantis stalviršis bus tinkamai apšviestas, mat pakabinami šviestuvai, kurių šviesos kryptis yra pakreipta žemyn, tolygiai ir koncentruotai apšviečia po juo esančią maisto ruošimo ar valgymo zoną.

Kokia trajektorija reikėtų išvedžioti apšvietimui reikalingus laidus?

Šis aspektas svarbus siekiant virtuvės funkcionalumo, o taip pat – ir estetiško dizaino. Pastaruoju metu daugelį masina ne tik patraukli šiuolaikiškai atrodančios LED panelės kaina, bet ir neslepiami pakabinamų šviestuvų laidai. Toks sprendimas virtuvei suteikia žaismingumo, tačiau viską reikia apjungti. Tiksliai apgalvokite, kaip išvedžiosite laidus, kad šie nesipainiotų, ypatingai, jeigu planuojate kelias skirtingų tipų šviestuvais apšviestas zonas. Smulkesnius laidus galite lengvai paslėpti priklijuodami juos kampuose, kur jungiasi spintelė ir siena, lubos ir sienos.

Kokio intensyvumo šviesa reikalinga?

Blausi šviesa padeda sukurti romantišką ir jaukią atmosferą, tačiau dirbti esant tokiam apšvietimui tikrai nepatogu. Dėl to rekomenduojame pasigilinti į skirtingus šviesos intensyvumo lygmenis. Pavyzdžiui, gaminimo zonoje labiau reikalingas susikaupimas, tad rinktis galite ir šaltesnį ar dienos šviesos, dėmesio koncentraciją skatinantį šviesos atspalvį (maždaug 3000–3500 Kelvinų). Virš valgomojo stalo puikiai tiks ir šiltesnė balta šviesa, padėsianti sukurti jaukią, romantišką atmosferą (2700–3000K).

Verta akcentuoti, kad visi šviestuvai, tiek LED panelės, tiek klijuojamos juostelės, gali skleisti skirtingo intensyvumo ir ryškumo šviesą. Tai priklauso nuo lempučių, o ne šviestuvo dizaino.

Kelios įkvepiančios idėjos, kaip panaudoti LED paneles

Nedidelė LED panelės kaina ir platus jų formų, dydžių pasirinkimas įkvepia drąsiau eksperimentuoti ir kurti savitą interjero dizainą. Norintiems sukurti kažką išskirtinio, tačiau jaukaus pateikiame kelias praktiškas ir smagias idėjas.

•    Iš mažų lempučių formuokite figūras. Iš kelių LED šviesos plokščių suformuotas kvadratas puikiai tiks bendrai zonai apšviesti. Be to, toks pasirinkimas padės išvengti tradicinio apšvietimo būdų.

•    Sukurkite stoglangio iliuziją. Su tinkamo dydžio LED plokšte tai padaryti galite visai nesunkiai. Rinkitės kvadrato formos LED paneles ir dėliokite po dvi, viena šalia kitos. Šiam dizainui užtektų keturių tokių panelių. Virtuvėje bus ne tik šviesu, bet ir jauku.

•    Dėliokite skirtingų formų ir dydžių plokštes lubų viduryje. Vienas variantų – kvadratas, stačiakampis, didesnis kvadratas. Dėlioti galite mozaikos principu. Rezultatas – stilingas, estetiškas ir funkcionalus.

Jaukumas ir funkcionalumas virtuvėje suderinami labai lengvai, tereikia daugiau dėmesio skirti mažesnėms detalėms, pradėti planuoti nuo smulkmenų. Įvertinkite kiekvieną kampelį, tiksliai apgalvokite savo poreikius, o kai šie bus aiškūs, suplanuoti likusius darbus ir įgyvendinti idėjas sudėtinga nebus. Funkcionalus ir estetiškas virtuvės interjeras prasideda nuo mažų, tačiau svarbių smulkmenų.